Een nieuw hoofdstuk

Fietsvriendin presentatie modeshow

Het is inmiddels een maand geleden dat ik officieel bekend maakte mijn schaatscarrière definitief te beëindigen. De dag dat ik voor mijzelf een knoop doorhakte was in februari, kort na het trainingskamp in Eilat, een aantal dagen nadat Peter Vergouwen aanvullend onderzoek had gedaan. Ik maakte een afspraak met Renate en sportarts Stephan Jaccolino, niet op het ziekenhuis in Heerenveen maar op het Abe Lenstra waar Stephan clubarts is en alles naar sport ademt.  Het was niet het moeilijkste moment,  maar wel het meest rare moment in mijn schaatsloopbaan.  Stoppen met topsport terwijl ik er diep van binnen niet klaar voor ben, ik had er nog zoveel zin in! Na het ‘hoge’ woord en een aantal tranen komt het besef dat dit de beste keus is voor mijn toekomst. Topsport op het hoogste niveau is immers niet meer mogelijk en dat was wat ik nastreefde.   

In hetzelfde gesprek nemen we het te volgen revalidatietraject inclusief behandelplan door.  Na het gesprek zat ik in de auto met een leeg gevoel, het is voorbij.   Ik besluit daarop mijn begeleidingsteam te bellen en ga op weg naar mijn teamgenootjes om ze het persoonlijk te vertellen. Ik wilde dit heel bewust meemaken, stoppen met schaatsen betekende namelijk het afsluiten van elf jaar topsport, een hele bijzondere tijd. Kort daarna belt Renate me, ze had de hele groep bij elkaar geroepen om gezamenlijk te gaan eten in Heerenveen, gewoon even met elkaar zijn. Veel hoef ik uiteraard niet te zeggen, ik kan alleen maar zeggen dat ik van elke seconde heb genoten en me enorm gesteund voelde door de ploeg. 

Een nieuwe hoofdstuk in mijn leven betekende een nieuwe identiteit en dus ook website. Ik heb nu nieuwe doelen, mijn rug moet helen. Hiervoor draag ik een korset om de gebroken wervel op de goede plek te houden en de breuk te genezen. Voor me ligt het behandelplan van 5 maanden met extra vitamine en speciale medicatie om de botgroei stimuleren. Er is een nieuwe periode begonnen waarin ik, naast de werkzaamheden voor Twente Milieu, op zoek ben gegaan naar nieuwe uitdagingen in een maatschappelijke carrière. Mijn ambitie is, om mijn netwerk te gaan gebruiken voor relatiebeheer, het liefst in relatie tot topsport en het vitaliseren van de maatschappij.  

Naast deze zoektocht geef ik presentaties, ben ik gestart met het schrijven van een boek en een schaatstrainerscursus. In het boek zal de omgang van begeleiders met  sporters in de breedste zin van het woord centraal staan. Als het tijdpad klaar is zal ik op zoek gaan naar een schrijver en uitgever. Via het trainersdiploma wil ik mijn ervaringen in de schaatssport delen met anderen. Andere mensen beter maken vind ik een geweldige uitdaging.   

Na mijn leven als schaatsster heb ik veel mensen bedankt voor hun steun tijdens mijn actieve loopbaan door middel van een persoonlijke kaart. Nogmaals bedankt, zonder die steun was het niet gelukt.  

Groetjes,  

Moniek Kleinsman 


Previder, it starts here